Doğru Dental Ünit Nasıl Seçilir?

Dental ünit, herhangi bir diş hekimi ofisi için önemli bir bakım istasyonudur. Hastanın rahat bir şekilde konumlandırılmasına ve uygun özen gösterilmesine olanak tanır. Genellikle hasta kurulumu ve konumlandırması için bir diş hekimi koltuğu, çeşitli bağlı döner aletlere sahip bir alet tutucusu, bakım alanını aydınlatmak için bir gölge önleyici lamba, bir tükürük hokkası ve bir aspirasyon sistemi içerir.

 

Bir dental ünite ile dental sandalye arasındaki fark nedir?

Dental ünitelerine genellikle yanlış diş sandalyeleri denir, ancak bu kılavuzun amaçları için biz iki terimi birbirinden ayıracağız. Bir diş hekimi koltuğu, komple bir birimin bileşenlerinden biridir.Ekipman kurulumu bir diş ünitesinden diğerine değişebilir, ancak genel eğilimler vardır. Hemen hemen tüm üniteler aspirasyon ekipmanı ve hasta bakımı sağlamak için gerekli araçlara sahip bir alet tutucu içerir.

Bunlar: 

  • Aeratörler: bunlar arasında bir dişi hızlı bir şekilde delmek için türbinler, angldruvalar ve mikromotorlar bulunur.
  • Ağızdaki belirli bir alanı kurutmak için hava tabancası
  • Skaler

 

 

Hasta koltuğu ünitin önemli bir parçasıdır: konsültasyon burada yapılır. Tüm sandalyeler için, koltuğun yüksekliğini ve eğimini ve kafalık konumunu ayarlamak mümkündür.

Bir dental ünitin diğer bileşenleri şunları içerir: 

  • Diş hekiminin hastanın ağzını gölgesiz görmesini sağlayan reflektör lamba
  • Tükürüğün dil altı bezlerinin yakınında aspire edilmesini sağlayan aspire araçları
  • Kreşuar: Hastanın tükürebileceği küçük lavabosu ve altında bardak konulabilen musluğu olan küçük lavabo.
  • Dişçinin aletleri etkinleştirmesine izin veren pedal

Tüm tekrar kullanılabilir aletler her hastadan sonra sterilize edilir. Birçok ürün tek kullanımlıktır.

Bir Dental Ünit Nasıl Çalışır?

Bir diş ünitesinin düzgün çalışması için gerekli ana unsurlar şunlardır:
  • Basınçlı hava kaynağı
  • Su temini
  • Güç kaynağı
  • Ergonomi

Basınçlı hava kaynağı: diş üniteleri genellikle basınçlı hava gerektiren sistemleri kullanır. Bunu yapmak için, bir hava kompresörüne veya merkezi bir basınçlı hava ağına bağlanırlar. Bir kompresör genellikle depo çıkışında diş ekipmanı için çok yüksek olan 8 ila 10 bar arasında basınç sağlar. Bu nedenle, üreticinin önerilerine göre, örneğin kompresör çıkışına potansiyel filtreli bir basınç regülatörü yerleştirerek bu ekipmanı 4.5 ila 5.5 bar basınca bağlamak gerekir. Diş hekimi muayenehanesinin iyi izolasyonu çok önemlidir.

Su temini: Diş üniteleri de durulama, temizleme ve soğutma fonksiyonları için bir su kaynağına bağlanmalıdır. Su, kireç, kum, çamur, pas veya klor diş ünitlerinde birçok soruna neden olabilir. Su girişinin kapatılmaması halinde Bakteriyel biyofilmler boruların ve ilgili kapların iç yüzeylerinde hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu tür komplikasyonlardan kaçınmak için, ofisinizde kolayca erişilebilir, temiz ve verimli bir genel su kapatma cihazına sahip olmak çok önemlidir. Eski musluklardan kaçının. İdeal olarak, her akşam suyu kapatabilmeniz için kolayca erişilebilen bir vananız olmalıdır. Tesisatlarda kireci kontrol etmek için, tortuları sınırlayan ve neredeyse altı ay süren silikon fosfat kartuşları vardır.

Güç kaynağı: Bir diş ünitinin bazı bileşenleri ve tedavi sırasında kullanılan aletler bir güç kaynağı gerektirir. Örneğin, mikro motorların veya bazı diş koltuklarının çalışması için güç kaynağına bağlanması gerekir.

Ergonomi: Ünitin bileşenlerinin (sandalye veya alet tutucu gibi) nasıl hareket ettiği önemlidir. Çalışmalar, hastanın göğsünün üzerindeki eklemli kola yerleştirilmiş bir alet tepsisi ile çalışmanın, tüm diş yüzeylerini görebilmenin yanı sıra, dengeli bir konuma sahip olmanın en iyi yolu olduğunu göstermektedir. Diş hekimi ya da asistan koltuğu da hastanın koltuğundan daha düşük olmalıdır. Bu pozisyonda, dişçinin omurgası, omurlar arası diskler üzerinde uzun süreli baskıyı önleyen doğal eğriliğini korur.

Bir diş üniti satın alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Dental ünitin düzgün çalışması için gerekli olan besleme sistemlerine ek olarak, dikkate alınması gereken üç önemli unsur vardır:

  • Alan gereksinimi: bir dental ünitenin montajı için kullanılabilir alan, elemanların sayısını ve sistemin konfigürasyonunu (kompakt ya da değil) belirler.
  • Uygulamalar: Verilen bakım değişebilir ve endodonti, periodontik, implantoloji, vb. gibi bir dizi odontoloji uzmanlığını kapsayabilir. Örneğin; ortodonti için özel olarak tasarlanmış bazı birimler vardır. Özellikle alet tutucuların konfigürasyonu için bunu akılda tutmak önemlidir.
  • Taşınabilirlik: Dental ünitenizin taşınabilir olması gerekebilir. Yaklaşık on kilo ağırlığında bir valize uyan portatif diş bakım üniteleri vardır. Örneğin, basınçlı hava el cihazlarının çalışması için entegre bir hava kompresörü ile donatılabilirler. Bu birimler belirli görevler veya mobil diş klinikleri için idealdir.

 

 

Bir Dental Ünit Nasıl Dezenfekte Edilir? 

Aşağıdaki elemanların dezenfeksiyonu dikkate alınmalıdır:

Proses suyu: Son çalışmalar, diş soğutma sisteminin farklı patojenler tarafından kolonize edilebileceğini göstermiştir. Gece boyunca su durgunluğu veya merkezi dekalsifikasyon sistemlerinin yetersiz temizlenmesi, daha sonra biyofilm oluşturan mantarlar gibi mantar veya mikroorganizmaların gelişimini destekler. Bakterileri ortadan kaldırmak ve biyofilmin büyümesini önlemek için UV gücünün kullanılması veya suyu düşük dozlarda dağıtılan özel olarak tasarlanmış ürünlerle  otomatik temizleme ve dezenfeksiyon sistemleri gibi çeşitli su dezenfeksiyon teknikleri vardır.

Fotöy (Hasta koltuğu) : Tüm hastalar burada oturur ve  bu nedenle rutin diş bakımı sırasında kan, tükürük ve diğer vücut sıvılarıyla sıçrayabilir. Sandalye uygun şekilde dezenfekte edilmezse, hastalar ve bakıcılar herpes virüsleri, HIV, hepatit B ve C, stafilokoklar, streptokoklar vb. gibi her türlü mikroorganizmaya maruz kalabilir. Bu mikroorganizmalar, kan veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Hatta bazı durumlarda kontamine nesnelerle dolaylı temas yoluyla dahi bulaşabilir. Fotöy ayrıca bit veya yatak böcekleri gibi parazitlere de maruz kalabilir. Bu nedenle, her kullanımdan sonra uygun ürünlerle dezenfekte etmek çok önemlidir.

Yüzeyler: Bakterilerin büyümesini sınırlamak için, diş ünitinin metal yüzeylerindeki antibakteriyel kaplamalar etkili olabilir. Tüm yüzeyler dezenfektan ile temizlenmelidir. Bazı üreticiler, sandalyenin pozisyonunu veya aletlerin pozisyonunu otomatik olarak ayarlayan, böylece ellerle mümkün olduğunca temastan kaçınan ve kontaminasyon riskini azaltan diş ünitleri sunar.

 

Yorum bırak

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir