Eyer Tipi Taburelerin Ergonomik Faydaları

Araştırmalar, eyer tipi bir taburenin sağlığınızı ve kariyerinizi kurtarabileceğini göstermiştir.

Eyer tarzı tabureler diş hekimliğinde giderek daha popüler hale geliyor. Bu taburelerin sağladığı oturma pozisyonu oldukça sağlıklıdır ve araştırmalar kas-iskelet sistemi üzerinde olumlu etki gösterdiğini desteklemektedir. Eyer tarzı taburelere aşina olmayanlar için, geleneksel düz operatör taburelerine kıyasla radikal olmasa bile alışılmadık görünebilirler.

Bununla birlikte, son 50 yılda diş hekimliğinde değişmeyen sırt ağrısı yaygınlığı yaklaşık yüzde 65 düzeyindedir ve bunun önlenmesi için yeni methodlar aranmaktadır.

Eyer tarzı bir tabure, omurganın üç doğal eğrisini dengeli bir duruşta destekleyen nötr bir pelvik pozisyonu teşvik eder. Uyluklar dik (45 °) aşağı doğru eğimlidir, bu nedenle oturma pozisyonu oturma ve ayakta durma arasındadır ('destekli ayakta durma' düşünün). Kas-iskelet sistemine ve ergonomik açıdan geleneksel tarzda oturmalara kıyasla elde edilen fayda kat ve kat fazladır.

• Tabure, kalça eklemi için en stabil pozisyon olan kalçaları hafifçe esnetip ve ayırarak  bir 'tripod' pozisyonuna yerleştirir. (Bu aslında kalça displazisi olan bebeklerin desteklenme biçimidir.)  Bu pozisyonda alt vücut sabitlenir ve üst vücut kolaylıkla ve hassasiyetle hareket edebilir.

• Kollarını yanlara kaldırarak çalışmak zorunda olan kısa gövdeli diş hekimleri, boynuna ve omuz kaslarına baskı yapmadan rahat bir şekilde operasyonu tamamlayabilir.

• Ayakta durma ve oturma arasında bir pozisyon sağladığı için,Nötr omurga duruşunu korumak daha kolaydır..


• Diyafragmatik solunumu iyileştirilir.

• Uyluklar dik olarak aşağı doğru eğimli olduğundan hastaya yakınlaşmak daha kolaydır, bu da ileriye doğru aşırı uzanmayı en aza indirir.

• Tabureyi hareket ettirmek daha kolaydır, çünkü baldır kasları yerine daha büyük kalça kaslarını kullanır.

• Eyer tipi tabure, belde bükülmeyi azaltır ve kalçalarda doğru hareketi kolaylaştırır.

• Tabure düz olarak ayarlandığında, eyer tipi tabure leğen kemiğini nötr bir konuma yerleştirerek bel eğrisinin korunmasına yardımcı olur. Eyer tipi tabureleri eğimli kullanmak hiperlordoz ve bel ağrısına neden olabilir.

• İnsanlarda bel eğrisi bulunduğu için kafa nötr bir postürde durur. Bel eğrisi düzleştiğinde ise kafa tersine ileri doğru hareket eder!

• Eyer tipi taburelerin alçak oturma pozisyonu saat 12 pozisyonunda oturma pozisyonu dar alanlarda çalışmayı ideal hale getirir.

• Oturma pozisyonundan ayakta pozisyona geçmek çok daha kolaydır.

• Eyer tipi tabureler, bel ağrısını önlemeye yardımcı olduğu gösterilen derin gövde stabilize kaslarını harekete geçirir.

Piyasada bu optimum ergonomik konumlandırmaya izin veren iki tip eyer taburesi vardır. Bu tabureler sırt destekli ve desteksiz olarak üretilebilmektedir. Erkekler, periton bölgesindeki kompresyonu azaltmak için yumuşak yastıklı eyer tipi tabure tercih etmelidirler. Eyer tipi tabure, leğen kemiğini nötr konumda tutan düz üçgen şeklinde bir koltuğa sahipken, uyluklar dik olarak aşağı doğru eğimlidir. Bu, genital bölgede sıkışmayı önler ve diş hekimleri için mükemmel bir oturma pozisyonu sunar.

Eyer tipi tabure lomber kas sistemindeki kas aktivitesini azaltırken,
abdominal karın kası hareketlerini de arttırır. Bir sırtlığın eklenmesi karın aktivitesini orta derecede azaltır ve operasyon sırasında sırtınızı destekler.

Her dişçinin en azından ameliyathanelerinde sırtlıkları olan bir eyer taburesini denemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Eyer tipi taburenin tipik bir iş gününde kullandığınız tabureden farklı kas gruplarını çalıştırdığını ve ilk birkaç gün kalça addüktörlerinizde ve gövde stabilize kaslarınızda biraz ağrı yaratabileceğini unutmayın. Bu nedenle, eyerinizi ilk birkaç sekiz saatlik gün boyunca "kullanmak" istemeyebilirsiniz. Üç ila dört saat ile başlayın, ardından tam bir güne kadar çalışın. Eyer taburesi, diş hekimliğinde daha uzun ve daha sağlıklı bir kariyere giden birçok ergonomik yenilikten sadece bir tanesidir!

 

Siz ne tip tabure tercşh ediyorsunuz? Bir yorum yazın ve tartışmaya dahil olun.

Yorum bırak

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir